Plezierig lessen. Veilig en vertrouwd

Autorijschool Co Verhaar

Het praktijkexamen


Voordat wij het praktijkexamen voor je kunnen aanvragen moet je ons machtigen om dit te doen. Dat doe je door met je DigiD in te loggen op www.mijn.cbr.nl.  Door het invoeren van ons rijschoolnummer 5472N1 en je eigen gegevens kun je ons machtigen en ontvangen we daar een email over. Jouw adresgegevens zijn dan automatisch voor ons beschikbaar in het reserveringssysteem van het CBR. Je ontvangt ook direct een email als je rijschool een praktijkexamen of toets voor je heeft gereserveerd of als je deze is  verschoven.

Heb je nog geen DiGiD? Vraag deze dan aan op de digidwebsite.
Houd in dat geval rekening met een aanvraagtijd van 5 werkdagen.

DigiD is jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Geef deze nooit aan een ander!


Onze praktijkexamens worden afgenomen bij het CBR in Leiden. Het plannen van een examendatum en -tijd doen wij in overleg met onze leerlingen.

Voor het examen moet je de volgende papieren meenemen:

  • Een geldig legitimatiebewijs
  • Een ingevuld zelfreflectieformulier
  • Je oproepkaart met eigen verklaring

De oproepkaart krijg je per email toegestuurd wanneer het examen gereserveerd is. De oproepkaart moet je uitprinten en meenemen naar het examen. Deze dient in het bijzijn van de examinator ondertekend te worden.

Het praktijkexamen duurt ca. 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf.

Tijdens het praktijkexamen beoordeelt een examinator van het CBR of je in staat bent om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt je op zeven examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere verrichtingen.

Zo’n 10 minuten van je examen rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming. De examinator kan hierbij kiezen voor het rijden naar een oriëntatiepunt, het rijden met behulp van een navigatiesysteem of hij kan jou clusteropdrachten geven.

Onderweg krijg je twee keer een opdracht voor een bijzondere manoeuvre: een parkeeropdracht, een omkeeropdracht, de stopopdracht en incidenteel de hellingproef. Ook krijg je een situatiebevraging.


Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag en bespreekt hij de rit en het zelfreflectieformulier met je. Op het zelfreflectieformulier heb je vóór het examen je sterke en minder sterke punten in het verkeer gezet.

Als je bent geslaagd, wordt je Verklaring van rijvaardigheid en de Verklaring van geschiktheid geregistreerd in het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). De gemeenten en het CBR kunnen dit register raadplegen om vast te stellen of je bent geslaagd voor het examen. Bij het gemeentehuis in je woonplaats kun je, tegen overlegging van een pasfoto, legitimatie en het vereiste bedrag, je rijbewijs aanvragen.Eigen Verklaring


Voordat je deelneemt aan het CBR praktijk examen dien je in bijzijn van  de examinator een eigen verklaring te ondertekenen. Deze kun je zelf via "mijn CBR" aan vragen en digitaal betalen. Wij kunnen dat ook voor je verzorgen.
Wanneer  je alle vragen met nee kan beantwoorden kan je deelnemen aan het  examen, moet je ergens ja antwoorden dan dient er vaak een  doktersverklaring of ander nader onderzoek gedaan te worden. Je moet dan een papieren eigen verklaring insturen naar het CBR. Zij kijken dan of je, al dan niet met aanpassingen, toch examen mag afleggen. 


Voor jouw gemak hebben wij deze vragen al online gezet zodat jij alvast kan kijken of iets op jouw van toepassing is.


Voorbeeld eigen verklaring:

1. Hebt u last of last gehad van epileptische aanvallen, flauwvallen, aanvallen van abnormale slaperigheid overdag  of andere  bewustzijnsstoornissen?              
O ja O nee

2. Hebt u last van of last gehad van evenwichtstoornissen of ernstige duizelingen?              
O ja O nee

3. Bent u onder behandeling of onder behandeling geweest voor een psychiatrische stoornis, een hersenziekte – zoals een beroerte - of een ziekte van het zenuwstelsel?
O ja O nee

4. Maakt u misbruik van of hebt u misbruik gemaakt van alcohol, geneesmiddelen, drugs of andere   geestverruimende of bedwelmende middelen of bent u daarvoor ooit medisch onderzocht of onder behandeling geweest?
O ja O nee

5. Wordt of werd u behandeld  voor inwendige ziekten, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, nierziekte of longziekte? Of hebt u een hart- en vaatoperatie ondergaan?
O ja O nee

6. Kunt u een arm, een hand of uw vingers niet of slechts beperkt gebruiken?
O ja O nee

7. Kunt u een been of voet niet of slechts beperkt gebruiken?
O ja O nee

8.a. Ziet u minder goed met één of beide ogen, zelfs als u gebruik maakt van een bril of contactlenzen?
O ja O nee

8.b. Wordt of werd u behandeld door een oogarts? Of hebt u een oogoperatie of een laserbehandeling van de ogen ondergaan?
O ja O nee

9. Gebruikt u medicijnen die volgens de bijsluiter de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, zoals slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressieve middelen, antipsychotische middelen, opwekmiddelen?
O ja O nee

10.  Hebt u nog andere aandoeningen, ziekten of functiebeperkingen die het besturen van

motorrijtuigen moeilijker maken?
O ja O nee

 

 Zelfreflectie


Voor het examen vult de kandidaat een vragenlijst in, bijvoorbeeld thuis of tijdens de rijlessen. Die lijst geeft hij aan  het begin van het examen aan de examinator. Deze bekijkt de antwoorden  pas ná de examenuitslag en bespreekt samen met de kandidaat de  antwoorden. Van belang hierbij is dat de kandidaat een realistisch beeld  heeft van zijn eigen capaciteiten en beperkingen als automobilist.  Zelfreflectie heeft als doel om het gedrag van de aspirant  rijbewijsbezitter op een positieve manier te beïnvloeden. Het is echter  geen vaardigheid en wordt daarom niet in de beoordeling meegenomen.

Hier kun je het formulier downloaden en bekijken: zelfreflectie formulier cbr.